Η μοναξιά ως μέρος της πνευματικής αφύπνισης

Μοναξιά! Στην πνευματική πορεία, την προσωπική ανάπτυξη, την αυτογνωσία: ένα πολύ κοινό σύμπτωμα.

Συχνά είμαι σε θέση να μιλάω με φίλους και άλλους ανθρώπους και το ερώτημα που με ρωτούν είναι συχνά το ίδιο. Είναι επαναλαμβανόμενο και αναφέρεται πάντοτε στη μοναξιά, που συνήθως αισθάνεται ο καθένας που ξεκινά την εσωτερική του αναζήτηση. Αυτό είναι φυσιολογικό, αφού καθώς κάποιος αρχίζει να αποκτά γνώση και κατ'επέκταση, ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης, έχει ως επακόλουθο, ο τρόπος ύπαρξης, σκέψης και αίσθησης να αλλάζει. Δεν είναι πλέον χρήσιμο να είμαστε σαν και πριν, ειδικά όταν και οι στενοί συγγενείς και φίλοι αντιλαμβάνονται αυτές τις αλλαγές. Όταν αφήνουμε αυτό που το σύστημα ή η κοινωνία αποκαλεί «κανονικό» αρχίζουμε να προκαλούμε την προσοχή των άλλων. Ίσως και την ανησυχία! Και μάλιστα υπάρχει μια εποχή όπου αυτή η μοναξιά είναι εμφανής, αλλά διαρκεί μέχρι να συναντήσουμε ανθρώπους με τις ίδιες ανησυχίες με εμάς, με τις ίδιες ανησυχίες και δόνηση. Αν και μπορεί να μας αρέσουν όλοι όσοι ταξιδεύουν αυτό τον δρόμο της αναζήτησης, της πνευματικότητας και αυτογνωσίας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η μοναξιά είναι μέρος της διαδικασίας και έχει τον λόγο της ύπαρξής της. Μερικές φορές όταν περνάμε μια διαδικασία αφύπνισης, αναπόφεκτα αρχίζουμε να αμφισβητούμε τις δικές μας πεποιθήσεις και τις θρησκευτικές διδασκαλίες που έχουμε λάβει από νεαρή ηλικία. Αυτό δεν σημαίνει να σταματήσουμε να πιστεύουμε εντελώς στον Θεό, αλλά μάλλον να βρούμε μια διαφορετική οπτική γωνία σε αυτές τις πεποιθήσεις και ίσως να ερμηνεύσουμε εκ νέου τα λόγια των αρχαίων σοφών ανθρώπων όπως ο Ιησούς, ο Μωάμεθ ή ο Βούδας. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μπορούν να γίνουν επιβάρυνση στην πνευματική μας ανάπτυξη και μπορεί να έχουμε κολλήσει σε αυτές τις πεποιθήσεις και αυτές οι προσκολλήσεις είναι συχνά φορτωμένες με ενοχή. Θυμηθείτε ότι η αλήθεια είναι η αλήθεια, είτε το βλέπετε από τη μια γωνία είτε από την άλλη. Αλήθεια ή Θεός, καθίστε υπομονετικά στην ηρεμία που περιμένει να καταλάβετε.


Είμαστε όλοι ένα!

Σε ανθρώπινη κλίμακα, η βασική ιδέα που απορρέει από αυτές τις σκέψεις είναι ότι, μεταξύ των ανθρώπων, δεν υπάρχει διαχωρισμός. Είμαστε όλοι, εν ολίγοις, μια μεγάλη οικογένεια. Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας μονάδας, της ανθρωπότητας. Και η ανθρωπότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σύνολο ψυχών ενσωματωμένων σε διαφορετικά σώματα που επιδιώκουν να αναπτυχθούν, να προσαρμοστούν, να εξελιχθούν και, φυσικά, να είναι ευτυχισμένοι.

Στο τέλος, όλοι επιδιώκουμε να φτάσουμε στο ίδιο σημείο: το βαθύτερο μέρος της ύπαρξής μας, την εκπλήρωση, την αγάπη ή τον Θεό. Συνώνυμα που εκφράζουν από πού προήλθαν και, ως εκ τούτου, τον κοινό δεσμό που όλοι μοιραζόμαστε. Είμαστε όλοι εμπλεκόμενοι στο ίδιο έργο, ένα έργο που εξαρτάται από τον καθένα από εμάς και όπου βρισκόμαστε όλοι - ανεξάρτητα από το αν το συνειδητοποιούμε ή όχι - τους μικρούς μας κόκκους άμμου.

Πώς να εφαρμόζουμε τον νόμο της ενότητας στη ζωή μας; Εάν είμαστε όλοι ένα, αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος υποφέρει, στην πραγματικότητα, ακόμη και σε ένα λεπτό επίπεδο, όλοι υποφέρουμε. Όταν κάποιος πεθαίνει από την πείνα, σκοτώνεται ή ταπεινώνεται, κατά κάποιον τρόπο, η ανθρωπότητα υποφέρει από τις συνέπειες αυτές.

Αντίθετα, όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος, αυτή η ευτυχία επηρεάζει το σύνολο. Ενώ, αν κάποιος ανταμείβεται, αναγνωρίζεται ή αγαπά, τα οφέλη που απορρέουν από αυτό ενδεχομένως έχουν αντίκτυπο και σε όλους μας. Το γεγονός αυτό έχει κεφαλαιώδη σημασία.

Παρόλο που ζούμε σε διαφορετικά σώματα, για πρακτικούς λόγους, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, αν κακομεταχειρίζεστε τον πλησίον σας ουσιαστικά κακομεταχειρίζεστε τον εαυτό σας. Αγαπήστε τον πλησίον σας και θα αγαπάτε τον εαυτό σας! Όταν πληγώνουμε τη μητέρα γη είναι σα να καταστρέφετε το σπίτι που όλοι μοιραζόμαστε.

Είναι μια απλή και λογική ιδέα που διάφοροι πνευματικοί και θρησκευτικοί ηγέτες έχουν προτείνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε όλη την ιστορία, αλλά είναι μια ιδέα που είναι δύσκολο για μας να κατανοήσουμε και, πολύ περισσότερο, να εφαρμόσουμε στις καθημερινές μας ζωές.

7 views

©2020 by Simply Balanced Self. Proudly created with Wix.com