Ο τρόπος που βλέπεις τον κόσμο

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση ή την ανάγκη, να ορίζουμε μία ή περισσότερες ταυτότητες για τον εαυτό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζουμε συχνά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας.


Σχεδόν υποσυνείδητα και από μικρή ηλικία, αρχίζουμε να πιστεύουμε πράγματα και καταστάσεις για εμάς και τους άλλους. Ίσως παίζει ρόλο και ο προγραμματισμός που δεχόμαστε αβίαστα από τους μεγαλύτερους ή αυτούς που αισθανόμαστε πιο 'σοφούς' και πιο ισχυρούς από εμάς. Έτσι, καταλήγουμε σε ταυτότητες και γινόμαστε αναπόφευκτα αυτό που ορίζουμε όσο μεγαλώνουμε.


Έχουμε λοιπόν ανθρώπους που λειτουργούν με βάση τη λογική και άλλους με βάση το συναίσθημα. Έχουμε καλλιτέχνες αλλά και επιστήμονες. Ιατρούς και θεραπευτές. Έχουμε ανθρώπους που η ύπαρξή τους γυρίζει γύρω από το σώμα τους όπως οι επαγγελματίες ομορφιάς αλλά αντίστοιχα και οι αθλητές. Έχουμε ανθρώπους που δεν αμφισβητούν αλλά έχουμε και φιλόσοφους. Αναλυτές και αναλυόμενους. Έχουμε πλήθος διαφορετικών ανθρώπων και αυτό είναι θα συμφωνείτε, καλό. Το θέμα όμως είναι, πόσοι από αυτούς έγιναν αυτό που πραγματικά είναι ή θέλουν...νομίζω ότι το νόημα εδώ είναι ξεκάθαρο.


Σύμφωνα λοιπόν με το πως ορίζουμε τον εαυτό μας, ορίζουμε ουσιαστικά και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Για παράδειγμα, ένας στρατιωτικός που έχει μάθει να ζει με πειθαρχία, ίσως να μην μπορεί να κατανοήσει τη ζωή που κάνει ένας τύπος πιο μποέμ. Ή ένα μοντέλο ομορφιάς που προσέχει αυστηρά το σώμα και τον τρόπο ζωής του, ίσως να μην μπορεί να αντιληφθεί την αίσθηση της ελευθερίας στις επιλογές που έχει ο μέσος καθημερινός άνθρωπος. Και ακόμα, καλλιτέχνης είναι ο μισάνθρωπος ζωγράφος, καλλιτέχνης και ο φιλάνθρωπος ζωγράφος, αλλά δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι και αντιλήψεις.


Από την άλλη, όλοι ψάχνουμε το ιδανικό και στο τέλος της ημέρας θέλουμε απλά να μπορούμε να υπάρχουμε και να είμαστε αποδεκτοί. Και κάπου εκεί προδίδουμε τα θέλω μας και την πραγματική μας ταυτότητα. Κάπου εκεί παραδίδουμε τον εαυτό μας στην εκάστοτε μόδα, ομάδα, κατάσταση, ανώτερη δύναμη και ούτω καθεξής, ώστε να ταιριάζουμε και να είμαστε αποδεκτοί.


Πόσοι όμως έχετε ποτέ αναρωτηθεί..

  • Υπάρχει χώρος στον τρόπο που βλεπω τα πράγματα και τον κόσμο?

  • Μήπως ο τρόπος που σκέφτομαι και λειτουργώ, περιορίζει πρώτα εμένα αλλά και άλλους?

  • Πόσο με ευνοεί ο τρόπος που σκέφτομαι και με βοηθάει στο να εκπληρώσω τους στόχους μου?

  • Ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο με πάει εμπρός ή πίσω?

  • Ποια θα ήταν η αντίθετη εκδοχή του εαυτού μου από αυτή που έχω υιοθετήσει μέχρι στιγμής?

  • Πόσο έχει επηρεαστεί η ζωή μου από τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα?

  • Η εκδοχή που έχω για τον εαυτό μου, υποστηρίζει αυτό που πραγματικά είμαι?

  • Τι θα άλλαζε στην ζωη μου αν αφαιρούσα παλιές πεποιθήσεις και περιοριστικά πιστεύω?

  • Πως αυτό που είμαι επηρεάζει την αποστολή μου σε αυτόν τον κόσμο?


Οι απαντήσεις είναι δικές σας!


Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από το https://www.centreofexcellence.com/
10 views

©2020 by Simply Balanced Self. Proudly created with Wix.com